Korean tacos
Ingredienser
Sushiris
300g Sushiris
3 msk mirin (vitvinsvinäger fungerar lika bra)
2 msk strösocker
Picklade grönsaker
1 gurka
2 morötter
1 dl ättikssprit
2 dl socker
3 dl vatten
Fläskkarré i marinad
1 kg Fläskkarré (benfri)
2 dl Koreansk soja
2 msk Gochujang
1 msk Fisksås
1,5 mskHonung
2 msk Sesamolja
Ugnsbakad vitlök
1 st Vitlök
1 msk Olivolja
Flingsalt
Gochujangmajo
2 Ägg
1,5 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
3,5 dl Matolja
2 msk Gochujang
Övrigt
1 salladshuvud av isbergssallad eller hjärtsallad
Sesamfrön
Gochujang
Såhär gör du:
Börja med att sätta ugnen på 150 grader, det kommer att behövas till den ugnsbakade vitlöken.
Sushiris
Ta därefter och koka sushiriset enligt anvisningarna på paketet. Låt svalna. Blanda därefter mirin tillsammans med strösocker tills socket löst upp sig något och häll över vinägerblandningen i riset. Rör om.
Picklade grönsaker
Ta sedan fram gurkan och morötterna för att förbereda de picklade grönsakerna, de kommer behöva längst tid så de hinner få en härlig syrlig smak. Gurkan går att skära på olika sätt men vår rekommendation är att skära i tunna trekanter vilket du uppnår genom att göra ett kryssliknande snitt genom gurkan. Moroten gör du däremot bäst genom att med hjälp av en osthyvel hyvla långa skivor genom att först dela den på mitten och därefter på längden. Blanda därefter din 1/2/3-lag genom att koka upp 1 dl ättikssprit, 2 dl socker och 3 dl vatten som du låter svalna. Lägg sedan i grönsakerna i din 1-2-3 lag och låt pickla medan du gör resterande moment. Detta går självfallet att göra dagen innan med fördel om du är i framkant med din planering,
Fläskkarré i marinad
Nu är det dags att förbereda köttet. Blanda fisksås, honung, soja, gochujang och sesamolja till din marinad. Skär upp köttet i ca 2 cm tjocka skivor och lägg därefter i det i marinaden och låt stå i minst 45 minuter så att smaken tränger in i köttet.
Ugnsbakad vitlök
Klyv vitlöken på mitten på bredden och sätt in i ugnen på 150 grader. Låt gå i ca 45 minuter eller tills vitlöken fått färg och fått en mjuk konsistens.
Gochujangmajo
Lägg äggulorna i en rostfri bunke tillsammans med dijonsenapen och vitvinsvinägern. Vispa upp tills det tjocknat. Tillsätt därefter olja droppvis till en början, när det börjar sätta sig kan du hälla i oljan i en tunn stråle tills du uppnår önskat konsistens. Tillsätt därefter gochujang och krydda upp med salt & vitpeppar till önskad smak.
Du har nu kommit till det sista steget där du ska tillaga köttet. Ta upp köttet och salta på båda sidor. Stek sedan i en het stekpanna tills köttet fått fin färg och nått en innertemperatur på 75 grader (om du hellre vill grilla går det självklart bra). Låt därefter köttet åt sidan och låt vila ca 10 minuter för att undvika att köttsaft rinner ut och för att köttet ska få vila och behålla saftigheten.
Nu när du har alla komponenter klara är det dags att bygga ihop din koreanska tacos. Lägg i alla komponenterna och toppa gärna med sesamfrön samt ytterligare gochujang efter dina preferenser. ENJOY!