Koreansk Mandu- och Kimchi Fried Rice

Ingredienser
Dumplings:
Dumplingsplattor (köps enklast i Asian Livs)
500 g Fläskfärs
3 st Vitlöksklyftor
1 Röd chili
4 cm färsk Ingefära
2 msk Sesamolja
3,5 msk Ljus japansk eller koreansk soja
1 msk Gochujang (valfritt)
2 msk fisksås
4 msk rostade Sesamfrön
1 st Vårlök
1/2 st lime
50 g (halv paket) kalla kokta glasnudlar
Salt & Peppar
Kimchi Fried Rice:
5 dl Överblivet ris
100 g Fläskfärs
2 dl Kimchi + spad
1 st Gul lök
1 st Vårlök
2 st Vitlöksklyftor
2 msk Sesamolja
2 msk Ljus japansk soja
2 msk Rostade sesamfrön
1 st Röd chili
Sriracha majo
2 Ägg
1,5 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
3,5 dl Matolja
1,5 msk Sriracha
1 msk rostade Sesamfrön
Såhär gör du:
Sriracha majo
Lägg äggulorna i en rostfri bunke tillsammans med dijonsenapen och vitvinsvinägern. Vispa upp tills det tjocknat. Tillsätt därefter olja droppvis till en början, när det börjar sätta sig kan du hälla i oljan i en tunn stråle tills du uppnår önskat konsistens. Tillsätt därefter srirachan och lätt rostade sesamfrön. Krydda upp med salt & vitpeppar till önskad smak.
Dumplings Steg 1
Ta ut dumplingsplattorna från frysen och låt tina medan du gör resten av rätten.
Börja med färsen genom att blanda fläskfärs, finhackad vitlök, finhackad ingefära, hackad röd chili, sesamolja, soja, gochujang(valfritt) fisksås, rostade sesamfrön, finhackad vårlök, kalla och tillagade glasnudlar (klipp i små bitar) samt juicen från en halv lime och blanda runt. Krydda upp med ca 1 tsk salt och några rejäla drag med svartpepparkvarnen. Låt stå i minst 1 timme så smakerna sätter sig.
Medan färsen får sätta sig börjar du med Kimchi Fried Rice
Kimchi Fried Rice
Stek fläskfärsen i matolja tills den precis skiftat färg. Lägg då i det överblivna riset, tillsammans med finhackad kimchin utan spadet (som du sparar), gul- och vårlök tills det börjat ta färg. Pressa då över vitlöken över risblandningen och tillsätt sesamolja, soja och spadet från kimchin efter känsla. Vi gillar personligen att ha kraftig smak av kimchin vilket du ger tyngden till den här rätten. Smaka av med salt & peppar och låt stå till sig så att smakerna får sätta sig. Toppa med den röda chilin och rostade sesamfrön. När du är klar med detta steget fortsätter du med dumplingsarna.
Dumplings Steg 2
Nu börjar själva formandet i dina dumplings. Men för att veta om du är nöjd med din färs så rekommenderar vi att du test-steker din färs och smakar av med salt och peppar. Tänk på att dumplingdegen kommer att ta upp en del smak så krydda upp din färs rejält. Ta därefter en dumplingsplatta och placera ca 1 msk färs i mitten av plattan. Vik därefter över ena sidan rakt över så att den möter den andra kanten så att din fyllning bakas in. Täpp till kanterna med hjälp av pekfingret och tummen så att kanterna försluts helt. För att skapa fina dumplings kan du här trycka ihop kanterna för att skapa ett vågliknande mönster. Se det här youtubeklippet för att se olika sätt att vika dina dumplings:
https://www.youtube.com/watch?v=_t3TnqzdrTk
När du har vikt samtliga dina dumplings och sett till att de är helt igenstängda är det dags att tillaga dessa vilket vi tycker görs sig godast genom sjudning. Det finns massvis olika sätt att göra dumplings men vi tycker detta är tillagningssättet som är enklast och godast. Hetta upp osaltat vatten tills det är precis under kokningsgraden.
I samma veva föreslår vi att du sätter på ditt Kimchi Fried Rice på låg värme så det är klart samtidigt som dina dumplings.
Tillsätt därefter ett fåtal dumplings åt gången och låt sjuda i ca 4 minuter. Gör detta tills alla dina dumplings är klara och servera därefter detta separat bredvid ditt nystekta Kimchi Fried Rice med tillhörande sriracha majo och toppa gärna med lite tunt skuren chili och koriander. Njut!