Stekt strömming

Ingredienser
Strömming
-600 g strömmingsfiléer
-Salt & Peppar
Dillsmör
3 msk rumstempererat smöt
1 knippe dill
Panering:
2 ägg
2 dl Mjöl
2 dl ströbröd
Potatismos:
1 kg potatis av mjölig sort
200 gram rumstempererat smör (normalsaltat)
3 dl grädde
Nyriven muskotnöt
Juice från 1/2 citron
Övrigt
Rårörda lingon
Såhär gör du:
Potatismos
Börja med att förbereda potatismoset genom att skala potatisen och koka upp i saltat vatten. När potatisen känns klar mosar du potatisen förslagsvis med en ballongvisp. Därefter lägger du i tärningar av smöret och rör runt med en slev (viktigt är att inte röra runt för mycket för att undvika att konsistensen blir som tapetklister). När allt smör har gått in i moset, tillsätter du grädde stegvis under omrörning tills du nått eftersträvad konsistens och luftighet. Smaka av genom att tillsätta citronjuice, salt & peppar.
Strömmingen
Börja med att blanda rumstempererat smör med finhackad dill och ställ åt sidan.
Panera därefter strömmingfiléerna genom salta och peppra på båda sidorna för att sedan vända dem en efter en i mjöl, sedan ägg och till sist ströbröd. Detta gör du för att få ett frasigt resultat. Placera därefter en tsk av dillsmöret och kläm igen strömmingfiléen.
Hetta därefter upp en panna och lägg i rikligt med smör. När ljudet från smöret har tystnat lägger du i strömmingfiléerna, tänk här på att inte lägga i för många strömmingar åt gången då det kyler ner stekpannan. Stek i ca 3 minuter på båda sidorna eller tills strömmingen har fått en gyllenbrun färg och bra frasighet.
Servera strömmingen med potatismoset och rårörda lingon och med fördel ett par skedar brynt smör.